Analysedetaljer

NavnPt(aB)-Syrebasestatus gruppe
AnalyseforkortelseSybaar
NPU nr.AAA00025
GruppeIndeholder analyserne:
P(aB)-Natrium
P(aB)-Kalium
P(aB)-Klorid
P(aB)-Calcium-ion frit (pH=7,4)
Hb(aB)-Carbonmonoxidhæmoglobin;stoffr.
Hb(aB)-Methæmoglobin
Ecv (aB)-Base excess; aktuel-norm
P(aB)-Hydrogencarbonat (standard)
B(aB)-Hæmoglobin
P(aB)-pCO2
Hb(aB)-O2 sat.
P(aB)-Laktat
P(aB)-pO2
P(aB)-pH
P(aB)-Glukose
RørtypePico 50
Prøvemængde1,5 ml
PrøvehåndteringPrøve tages af rekvirerende afdeling og mærkes med navn, CPR-nr. og prøvetagningstidspunkt. Prøven analyseres hurtigst muligt. Prøven kan afleveres på Blodprøver og Biokemi for analysering, eller analyseres på nærmeste syre-base apparat.
Kan sendes som rørpostNej
HoldbarhedVed stuetemperatur (20-25 °C): 30 min.
AnalysestedBlodprøver og Biokemi AUH
Telefon for yderligere info78455290
IndikationAnvendes ved mistanke om syrebase-forstyrrelser.
TolkningDer findes i princippet fire forskellige syrebase-forstyrrelser:

Metabolisk alkalose er en tilstand med primær stigning i base-excess og forhøjet pH, og hvor pCO2 er kompensativt forhøjet på grund af hypoventilation. Forekommer fx ved tab af mavesaft (opkastninger, ventrikeldrænage), ved tab af hydrogenioner via nyrerne (diuretikabehandling, hypokaliemi, steroidbehandling, hyperaldosteronisme), ved tilførsel af base (natriumbicarbonat, natriumcitrat). Der findes ofte hypovolemi og/eller hypokaliemi.
Respiratorisk alkalose er en tilstand med et primært fald i pCO2. Ved akut respiratorisk alkalose er der forhøjet pH og normal base-excess. Kompensatoriske ændringer medfører faldende base-excess og normalisering af pH. Forekommer fx ved alveolær hyperventilation (psykogen, respiratorbehandling, hypoxæmi, acetylsalisylsyreforgiftning, feber) og ved tilstande med hypermetabolisme (sepsis, levercirrose m.m.).
Metabolisk acidose er en tilstand med primært fald i base-excess og fald i pH. Kompensatorisk øget ventilation medfører hurtigt et fald i pCO2 og dermed delvis normalisering af pH. Forekommer fx ved øget syredannelse (ketoacidose ved diabetes og sult, laktatacidose ved hypoxi og chock, forgiftninger med acetylsalisylsyre, metanol, og etylenglycol), ved tab af bicarbonat (diarré, tarmfistler, tubulær reabsorbtionsdefekt), og ved nedsat udskillelse af syre (nyreinsufficiens, tubulær insufficiens).
Respiratorisk acidose er en tilstand med primær stigning i pCO2 og fald i pH (akut respiratorisk acidose). Kompensatoriske ændringer medfører i løbet af få dage almindeligvis stigende base-excess og delvis normalisering af pH. Forekommer praktisk taget altid p.g.a. alveolær hypoventilation, fx på grund af øget luftvejsmodstand (obstruktiv lungesygdom, fremmedlegeme, stenose), hæmning af respirationscentret (morfika, sedativa, ilttilførsel ved kronisk hyperkapni), og sygdom i thoraxvæg eller diafragma.
BemærkningerPRO-VENT kan anvendes
Referenceinterval-
AnalyseusikkerhedSe måleusikkerheden for de enkelte analyser i analysegruppen.
SvartidSamme dag (Døgnet rundt)
ApparaturSyre-Base apparatur
Minimum prøvemængde500 µl
SektionPOCT
Lægefagligt ansvarligSøren Andreas Ladefoged
AkkrediteretJa
Senest opdateret15-01-2020