Analysedetaljer

NavnP-Østrogen gruppe
AnalyseforkortelseØststat
NPU nr.NPU12122
GruppeIndeholder analyserne:
P-Østron; stofk.
P-Sexualhormonbindende globulin(SHBG)
P-Østradiol; stofk.
P-Østronsulfat; stofk.
P-Østradiol (frit)
RørtypeGul 3,5G x 3
PrøvematerialeSerum
Prøvemængde1 ml
PrøvehåndteringCentrifugeres.
Kan sendes som rørpostJa
HoldbarhedKlimaskab: 10 timer
Centrifugeret: 4 døgn ved 20-25 °C ; kan opbevares i længere tid ved ved -20 °C
AnalysestedBlodprøver og Biokemi AUH
Telefon for yderligere info40465633
IndikationBaggrund:
Østrogen gruppen indeholder analyserne P-Estron, P-Sexualhormonbinding globulin (SHBG), P-Estradiol, P-Estronsulfat og P-Estradiol(frit).

Østrogener er den overordnede betegnelse for de kvindelige kønshormoner. Østrogenerne produceres i ovarierne hos kvinder, testikler hos mænd og i mindre grad i perifert fedtvæv og binyrer hos både kvinder og mænd.

P-Estradiol er en bestemmelse af den totale koncentration af estradiol, da estradiol binder sig til sexualhormonbindende globulin (SHBG) og albumin i blodet. P-estradiol (frit) er et estimat for det biologisk aktive estradiol

P-Estradiol (frit) beregnes ud fra P-Estradiol og P-Sexualhormonbinding globulin.

Estradiol (E2) er det kvindelige kønshormon, der findes i størst koncentration og har størst biologisk aktivitet hos kvinder i den fertile alder. Estradiol er ansvarlig for udvikling og vedligehold af de sekundære kvindelige kønskarakteristika. Estradiol variereri løbet af den kvindelige cyklus for kvinder i den fertile alder og er central for regulationen af ægløsning, idet den midtcykliske stigning af Estradiol via positiv feedback stimulerer en dramatisk hypofysær LH produktion, der igen udløser ægløsning. Ovariernes produktione af Estradiol ophører ved menopausen.

Estron(E1): Hovedparten af det cirkulerende estron produceres i binyrerne ud fra androstendion.

Estronsulfat: Har for nuværende ingen plads i klinisk praksis.

Indikationer:
Hos børn: Mistanke om pubertas præcox/tarda.

Hos kvinder: Estradiol er central for vurderingen af en kvindes reproduktive funktion. Estradiol måles primært ved mistanke om anovulation i forbindelse med oligo-amenoré for eksempel ved infertilitetsbehandling og/eller PCOS samt til vurdering af eventuelt øget østrogen-aktivitet ved postmenopausal blødning. Estradiol bruges desuden til vurdering af postmenopausal status ved behandling af brystkræft som led i beslutning om behandlingsstrategi. Estradiol er mindre velegnet til vurdering af mulig overgangsalder generelt, da denne kan variere betydeligt i klimakteriet.

Måling af estradiol og estron indgår ved udredning for svigtende gonadefunktion, ved pubertas præcox og ved andre medfødte forstyrrelser i kønshormon metabolismen samt mistanke om hormonproducerende tumor.

Hos mænd: Ved udredning gynækomasti og feminisering. Mistanke om østrogenproducerende tumorer.
TolkningHos børn: Forhøjet niveau af østrogenerne ses ofte ved pubertas præcox

Hos kvinder: Nedsat niveau af østrogenerne ses ofte i forbindelse med svigtende gonadefunktion og deraf følgende menstruations-/cyklus-forstyrrelser. Måling af LH og FSH bruges til at skelne mellem primær hypogonadisme og hypogonadotrop hypogonadisme. Forhøjet LH og FSH giver mistanke om primær hypogonadisme (eks Turners syndrom, familiær præmatur menopause, autoimmun eller toxisk). Lave eller normale niveauer af LH/FSH giver mistanke om hypogonadotrop hypogonadisme.

Irregulær menstruation i kombination med normale eller forhøjede niveauer af estradiol kan tyde på PCOS.

Forhøjet niveau af østrogenerne ses ifm. i forbindelse med graviditet (hvor både østrogenerne og SHBG er kraftigt forhøjet), ekstrem fedme, lever- og hjertekar-sygdomme samt ved østrogen-/gonadotropin-producerende tumorer. Østrogenbehandlede kvinder (herunder kvinder i behandling med p-piller) har ofte reaktivt forhøjet SHBG niveau og deraf følgende øget østrogenniveau, og evt. nedsat niveau af frit-østrogen.

Hos mænd: Forhøjet niveau af østrogener (bør sammenholdes med niveauet af androgener), ses ved østrogen-/gonadotropin-producerende tumorer, ekstrem fedme, lever- og hjertekar-sygdomme.
Svartid1 uge
RådgivningVed lægefaglige spørgsmål; kontakt Blodprøver og Biokemi's vagthavende læge tlf. 24962789 - hverdage
AnalyseprincipHøjtryksvæskekromatografi (HPLC)
MåleprincipTandem massespektrometri
ApparaturLCMSMS
Minimum prøvemængde1 ml
SektionMulti 2
Lægefagligt ansvarligAnders Mønsted Abildgaard
AkkrediteretAkkrediteret af DANAK under registreringsnummer 450
Metode indført18-05-2015
Senest opdateret05-01-2023